De populære henna-tatoveringer virker uskyldige i forhold til almindelige tatoveringer, men de kan give alvorlige allergiske reaktioner, advarer Miljøstyrelsen, som helt fraråder unge at få lavet de allergifremkaldende tatoveringer. Mange unge mennesker vil gerne have en flot tatovering, men det er ikke alle, som har mod på at få en permanent tatovering. I stedet vælger de en midlertidig henna-tatovering, som pynter på den solbrune hud og forsvinder igen i løbet af sommeren. Men en henna-tatovering kan også have en farlig bagside, skriver nyhedsbrevet miljønyt, som udgives af Miljøstyrelsen. I sommermånederne rejser tatoveringskunstnere omkring i Europa og faldbyder hennatatoveringer, der kan indeholde det stærkt allergifremkaldende stof PPD. Stoffet er tilladt som ingrediens i hårfarver under visse begrænsninger, men er forbudt i kosmetiske stoffer, der påføres direkte på huden. Alligevel ses der hvert år eksempler på, at det alligevel sker. Når en person får en henna-tatovering, kan konsekvensen enten på kort eller lang sigt være en alvorlig allergisk reaktion. "I værste fald kan reaktionen være et anafylaktisk chok, hvor man hæver op. Det har vi set eksempler på. Den allergiske reaktion kan vise sig straks - eller også flere år efter, at man har fået tatoveringen, typisk næste gang man kommer i kontakt med selv meget lave koncentrationer af PPD. Eksempelvis ved en hårfarvning," fortæller Dorrit Skals, der er inspektør i Kemikalieinspektionen i Miljøstyrelsen. Hun fraråder folk at få lavet henna-tatoveringer. Tatoveringskunstnerne opholder sig ofte kun få dage på samme sted, eksempelvis Roskilde-festivalen, og derfor er det svært for myndighederne at kontrollere deres materialer. Ifølge Dorrit Skals er ikke muligt at se, om der er tilsat PPD i hennatatoveringer, og tatovøren ved det ofte heller ikke. Alligevel kan man tage sine forholdsregler. Hvis tatovøren påstår, at hennapastaen, som smøres på for at give aftrykket, kan fjernes efter blot en time, indeholder det sandsynligvis PPD. Naturligt henna skal sidde på huden i meget længere tid for at give tilstrækkeligt farve.
Miljøstyrelsens anbefalinger - Undlad helt at få lavet Henna-tatoveringer, når du rejser til udlandet.
- Hvis du på et tidspunkt har fået lavet en Henna-tatovering, skal du tænke dig godt om, inden du farver hår. De allergiske reaktioner pga. PPD kan nemlig godt dukke op på et senere tidspunkt, selvom du ikke fik allergi, da du fik lavet Henna-tatoveringen.
- Får man lavet Henna-tatoveringerne i Danmark, bør man sikre sig, at farverne ikke indeholder PPD. Spørg fx den der laver tatoveringen.
Fakta om Henna-tatoveringer - Midlertidige henna-tatoveringer males i mørke farver på huden i diverse kunstneriske mønstre. Der er tale om tatoveringer, som forsvinder igen i løbet af nogle dage eller en uges tids.
- For at gøre tatoveringerne mørke eller helt sorte tilsættes der ofte det sorte farvestof paraphenylendiamin (PPD). PPD er et stof, som kan give kraftige allergiske reaktioner. Den allergiske reaktion kan vise sig straks efter påføringen af farven eller i løbet af et døgns tid.
- Har man først fået allergien, slipper man ikke af med den igen. Derfor kan det senere i livet give voldsomme allergiske reaktioner, hvis man igen kommer i berøring med PPD. Også selvom man ikke fik allergi første gang, man var i kontakt med stoffet.
- Fx må der gerne være PPD i hårfarve. Det betyder bl.a., at børn, som får en Henna-tatovering med PPD, risikerer at få kraftige reaktioner flere år efter, hvis de på et tidspunkt farver deres hår med en hårfarve, der indeholder PPD. Allergiske reaktioner overfor PPD i hårfarver kan være meget voldsomme og kræve indlæggelse.
- Det er ikke tilladt at anvende PPD i henna-tatoveringer i EU. I Danmark er Kemikalieinspektionen opmærksomme på problemet og undersøger de anvendte produkter, når de får kendskab til, at denne type tatoveringer tilbydes. På de større turiststeder kan der forekomme henna-produkter, som ikke overholder loven, ligesom reglerne ikke er de samme udenfor EU’s grænser.
- EU-myndighedsnetværket for kosmetikområdet PEMSAC (Platform of European Market Surveillance Authorities for Cosmetics) gennemfører lige nu en stor informationskampagne, hvor man advarer mod de problematiske hennatatoveringer. Alle EU-lande er med - også Danmark.
|